Monica Lewinski; de prijs van schaamte

Iedereen die 35 of ouder is herinnerd zich Monica Lewinski nog wel. Een naïeve, jonge stagiaire in het Witte Huis, die verliefd werd op de president van de VS en daar een verhouding mee had. De hele wereld viel over haar heen en haar leven veranderde op slag en tot op de dag van vandaag.

Iemand wees me op een Ted talk van Monica Lewinski, die na 17 jaar vond dat het genoeg was en dat ze haar eigen leven weer in handen moest nemen. Haar verhaal is wat mij betreft indrukwekkend en ik heb respect voor de manier waarop ze dit heeft gedaan. Zonder zich van haar eigen verantwoordelijkheid te onttrekken verteld ze hoe ze een speelbal werd van alles en iedereen en wat het (beginnende) internet heeft betekend in deze situatie. Toen bestond er nog geen social media maar forums, e-mails, roddelsites en dergelijk brachten haar tot wanhoop en tot op het randje van zelfmoord plegen. Beseffen we zelf wel eens wat we doen als we mensen online voor gek zetten, een filmpje online zetten van iemand in een schaamvolle situatie of online schelden of roddelen?

Wat schieten we er mee op om anderen te vernederen (online) en waar is onze compassie met de ander gebleven? Ik kijk naar een moedige vrouw die haar schaamte overwint en ons allemaal waarschuwt voor de gevolgen van ons online gedrag. Ik houd niet van een pet maar als ik er een op mijn hoofd zou hebben neem ik diep mijn pet voor haar af. Ik hoop dat we iets waardevols en menselijks van haar mogen leren namelijk haar laatste woorden van de Ted Talk: “Have compassion with yourself. We all deserve compassion, and to live both online and off in a more compassionate world.”

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *