Ik heb gelijk!

Een tijdje geleden zag ik een interview met Remco Veldhuis, 1 van de cabaretiers van het duo ‘Veldhuis & Kemper’. Op dit moment staat hij in het theater met de voorstelling ‘Lang verhaal kort’ wat hij zelf een ‘ongeautoriseerde samenvatting van de Bijbel van 2 uur’ noemt. Toen Veldhuis gevraagd werd naar een gedeelte uit de Bijbel wat hem aansprak noemde hij het verhaal uit Johannes 8 dat draait om een vrouw die van overspel is betrapt en die volgens de wet gestenigd moet worden. Jezus wordt uitgedaagd door de religieuze leiders om zijn oordeel hierover te geven maar in plaats van haar te veroordelen schrijft hij eerst in het zand en staat, als men blijft aandringen, op en zegt: “Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen.” Het bleek dat niemand aan die criteria voldoet van zonder zonde en iedereen droop dan ook af zonder dat er een steen werd opgepakt om te gooien en de vrouw te doden.

In de wereld van vandaag zie ik ook vaak mensen die vinden dat ze ‘gelijk’ hebben en in hun recht staan. Als jij een fout maakt en de ander heeft gelijk, dan zal men het vaak niet laten om verhaal te halen en zijn recht op te eisen. Programma’s als de Rijdende rechter zijn dan ook populair op TV en mensen gaan daarin voluit om hun gelijk te halen. Kijk eens wat er in het verkeer gebeurt. Als jij een fout maakt, je blijft bijvoorbeeld te lang links rijden op de snelweg, wordt er direct met lichten geknipperd of getoeterd of, nog erger, een middelvinger opgestoken. Mensen zullen het weten als ze iets fout doen en moeten daar dan ook de prijs voor betalen vinden we vaak. Ook als het om criminaliteit gaat wordt het beleid repressiever en vinden we steeds vaker dat er hard moet worden gestraft zonder genade.

Ik verlang naar een maatschappij waarin we milder voor elkaar kunnen zijn, zonder de waarheid te verdoezelen. Tenslotte maken we allemaal fouten en is niemand zonder ‘zonde’, die dus zonder aarzeling de eerste steen zou kunnen gooien. Vaak zit het voor mij in de kleine dingen zoals iemand in laten voegen tijdens een file, zelfs als die persoon een tikkie asociaal probeert zich er tussen te dringen. Of, zoals me laatst gebeurde, iemand voor laten gaan bij de kassa met maar een paar boodschappen om af te rekenen. Het gaat er niet om dat die persoon die een tikkie asociaal is in het verkeer maar zijn gang kan gaan maar het heeft alles met onze eigen houding te maken. We misdragen ons toch allemaal wel eens in het verkeer en vaak schamen we ons dan ook nog wel. Maar ja, dat ziet de ander niet, die ziet vooral je asociale rijstijl. Is het niet zo dat we zelf ook vriendelijk behandelt willen worden door de ander? Waarom staan we dan zo vaak op ons recht en zijn we niet wat milder voor elkaar?

Het Bijbelgedeelte uit Johannes 8 eindigt met Jezus die alleen overblijft met de overspelige vrouw. Christenen geloven dat Jezus iemand was zonder zonden, dus hij had het volste recht om haar te veroordelen en die steen te gooien. Hij doet dat niet en kiest voor een andere, mildere houding zonder haar fouten te verdoezelen. Hij veroordeelt haar niet en zegt: “Ga naar huis en zondig niet meer”.
Een mooi voorbeeld waar we veel van kunnen leren. Ik hoop dan ook dat ik zo’n milde houding in mijn eigen leven mag hebben naar anderen en ik wens dat iedereen ook toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *