Wat nog meer Bram?

Pasgeleden vroeg iemand wat ‘luisteren’ voor mij betekend. In eerste instantie gaf ik een voor de hand liggend antwoord: “Iemand luistert echt naar me als hij mij de volledige aandacht geeft”. Diegene die de vraag stelde, ging niet op mijn antwoord in en vroeg alleen maar: “Wat nog meer Bram?”.
Ik probeerde me voor te stellen hoe het voelt als ik zelf echt naar iemand probeer te luisteren. Ik ben dan volledig gefocust, merk weinig op van wat er om me heen gebeurt, en heb eigenlijk alleen maar oog en oor voor de ander. Ik zuig me als het ware vast in de ander en volg de andere persoon woord voor woord. Soms, als ik met mensen een gesprek heb, zit er ergens in mijn hoofd een radartje dat zich bezig houdt met de volgende vraag die ik dan kan stellen. Als ik echt luister dan denk ik niet na over de volgende vraag, dan ben ik volledig bezig met wat de ander communiceert, zowel verbaal als non-verbaal.

Ik kreeg nogmaals de vraag: “Wat nog meer Bram?”. Ik nam even de tijd om er over na te denken en kwam uit bij het woord respect. Als iemand echt naar mij luistert ervaar ik respect. Hij of zij veroordeelt me niet en luistert onbevangen. Het geeft me het gevoel dat ik ‘er mag zijn’, dat ik ‘er toe doe’. Met andere woorden dat ik mijn verhaal mag doen en dat iemand in mijn verhaal geïnteresseerd is, onbevangen en zonder oordeel.

Een laatste keer kwam dezelfde vraag weer terug: “Wat nog meer Bram?”. Ik probeerde me voor te stellen hoe ik me zou voelen als iemand oprecht en zonder oordeel naar me luistert; wat het betekend om gerespecteerd te worden en er ‘mogen zijn’. Ik kwam uit bij het woord LIEFDE. Als iemand echt naar je luistert, is dat een vorm van liefde. Het is enorm kostbaar, je mag jezelf zijn en er is geen oordeel over je. Je mag jouw verhaal doen en er wordt niet een mening tegenover gezet, nee, de ander is oprecht geïnteresseerd in je verhaal en wil niets liever dan dat jij je gehoord voelt.

Ik vond het een prachtige ontdekking dat oprecht en zonder oordeel luisteren zo’n impact kan hebben.

Ik wens je dan ook toe dat je regelmatig iemand tegenkomt die zo naar je wil luisteren!

IJsselmeer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *